1.Cum difera medierea de arbitraj?

In mediere, partile implicate au control asupra rezultatului. Nimeni nu poate fi fortat sa faca ceva cu care nu este de acord. in arbitraj, rezultatul este dictat de catre un judecator privat angajat.

2.Poate avocatul meu sa participe la mediere?

Da.

3.Care este rolul avocatului meu in mediere?

Avocatul dumneavoastra poate juca un rol important prin indrumare, clarificand unele aspecte juridice, şi contribuind la elaborarea unor acorduri/aranjamente. Lucram indeaproape cu partile implicate şi avocatii lor, pentru a atinge obiectivul comun de rezolutie.

4.Ce tipuri de cazuri sunt potrivite pentru mediere?

Toate, cu exceptiile prevazute de lege.

5.Care sunt şansele ca neintelegerea mea sa se rezolve prin mediere?

Statistic, peste 80% din cazuri se pot rezolva in timpul procesului de mediere.

6.Cat sa ma aștept sa coste medierea?

Mediatorii sunt platiti, in general, pe ora. Aceasta taxa poate fi platita de una sau de ambele parti. In unele cazuri, se poate negocia, in schimb, o taxa fixa de rata. Cele mai multe cazuri pot fi mediate cu succes in 10 ore sau chiar mai putin, intr-una sau doua sesiuni separate. Cazurile de divort sunt adesea mediate pe o perioada de cateva saptamani, in sesiuni de 1-2 ore.

7.Daca vom ajunge la o intelegere, aceasta devine obligatorie din punct de vedere juridic?

Da, fie la finalul procesului de mediere se va incheia un contract semnat, fie avocatii partilor se vor angaja sa incheie procesul printr-un acord formal. Acordul la care s-a ajuns se va reduce la forma unui contract, care devine obligatoriu din punct de vedere juridic.

8.Decide mediatorul pentru noi/parti?

Nu. Principalul avantaj al medierii este fapul ca partile ajung singure la un accord. Fiecare parte iși cunoasște cel mai bine situatia și sunt cei mai in masura sa gaseasca o solutie potrivita nevoilor lor. Rolul mediatorului este activ, dar non-directiv, lucrand cu ambele parti, identificandu-le nevoile şi probleme lor şi sprijinindu-i in dezvoltarea unei solutii reciproc satisfacatoare.

9.Voi pierde şansa de a intenta un proces, daca am participat la mediere?

Nu. Medierea este un proces voluntar şi confidential. in cazul in care sesiunea de mediere nu duce la o intelegere satisfacatoare, ai tot dreptul de a continua cazul prin cai legale, prin litigiu..

10.inlocuiește medierea nevoia de consultanta juridica?

Nu. Medierea nu este un substitut pentru consultanta juridica. in cele mai multe situatii de mediere, este recomandabil ca partile sa consulte un avocat inainte şi in timpul procesului de mediere. De asemenea, este recomandabil ca partile sa dea unui avocat spre revizuire orice acord scris, inainte de a fi semnat.

11.Ce se intampla daca nu putem ajunge la un acord?

Sunteti liberi sa va intoarceti la conflict, daca alegeti sa faceti acest lucru. Procesul de mediere prin care ati trecut va ramane confidential. Mediatorul dumneavoastra nu poate fi chemat sa depuna marturie in instanta, daca alegeti sa conteste dupa procesul de mediere. Cu toate ca aproximativ 80% din cazuri se rezolva in procesul de mediere, exista unele care nu.